Zo zie ik het

YOU & EYE 2.0

YOU & EYE 2.0, een vernieuwde visie op optiek.

Na een grondige verbouwing is op 30 juni jongstleden de nieuwe winkel – of eigenlijk liever nog: boutique – van YOU & EYE geopend aan de Nieuwstraat 20-A in Breda.

 

Ergens vorige jaar Augustus begon het bij mij te kriebelen. YOU & EYE was al bijna vier jaar geopend aan de Vierwindenstraat, om de hoek van het Van Coothplein. In die vier jaar was het me opgevallen dat mijn klanten en ik de meeste tijd doorbrachten in een klein gedeelte van de winkel, namelijk de zithoek. Het creëerde een veel gezelliger, intieme sfeer dan in de open ruimte bij de monturen. Hier werden uiteindelijk de relevante keuzes gemaakt.

Dit zette mij aan het denken: zou het niet mogelijk kunnen zijn om een boutique-achtige winkel te creëren rondom een comfortabele zithoek? Enorm veel aandacht en alle tijd van de wereld was toen immers al één van de kernpunten van YOU & EYE. Ik besloot dit verder te onderzoeken. Tijdens een paar dagen in Parijs bezocht ik bevriende opticiens en keek goed naar hoe zij hun, vaak kleine, winkels hadden ingericht. Ik overlegde met bevriende opticiens van over de hele wereld.

De steeds terugkerende conclusie die ik trok was: intimiteit leidt tot een hechte, vertrouwen wekkende band met de klant.

Gaandeweg begon er een beeld in mijn hoofd te vormen, hoe ‘Optiek 2.0’ er uit zou moeten komen te zien. De volgende stap was op zoek gaan naar een ruimte waar ik mijn visie ten uitvoer zou kunnen brengen. Dat is uiteindelijk dus de Nieuwstraat geworden. Een prachtig straatje, midden in het centrum van Breda.

Na een ingrijpende verbouwing waarbij eerst de hele winkel unit is leeg gehaald, inclusief tussenwand en systeem plafond, begon het opbouwen van mijn visie. Slechts een paar zaken wist ik zeker: de presentatie moest weer zo minimalistisch mogelijk en de hele inrichting zou modulair moeten gaan zijn. De rest is gedurende de verbouwing wel een keer of vier veranderd. Van een zuiver industriële look is mijn liefde voor surfen zwaarder gaan wegen.

Het resultaat ben ik liefdevol ‘the eyewear shack’ gaan noemen. Een eenvoudige ruimte waar mijn liefde voor prachtige brillen warm wordt ondersteund door invloeden uit de surf scene. De accenten van OSB zijn mee genomen uit de oude winkel. De romantische zithoek is vervangen door ‘Barcelona Chairs’. Maar wel nog met de blokken van OSB, als tafel. De oogmeet-unit is nu een prominent onderdeel van het interieur geworden – ik ben immers trots op mijn vak, zoals je in eerdere blogs hebt kunnen lezen.

De komende maanden zal het nog wel een ‘work in progress’ blijven. Nu ik een paar weken hier vertoef, merk ik dat sommige dingen op een andere manier waarschijnlijk nog beter uit de verf zullen komen. Ben je nieuwsgierig hoe het nu al is? Je bent van harte welkom om te komen kijken.

Ik zie je graag!

 

PS. De foto’s van verbouwing en resultaat staan zo snel mogelijk online.