Tenenkrommend

Tenenkrommend was een filmpje, over hoe je zelf een bril kan afstellen, dat ik vandaag zag.

Een bril fout afpassen

Tenenkrommend was een filmpje, over hoe je zelf een bril kan afstellen, dat ik vandaag zag. Een bril zó afstellen dat deze comfortabel draagt, geen pijn doet en vooral niet af zakt, is vakwerk!

Als leerling opticien van net 21 jaar, werd ik toebedeeld aan een begenadigd en gepassioneerd vakman van achter in de 50. Zijn taak was om mij eerst grondig af te breken, alvorens me ‘het vak’ te leren. Althans, zo voelde het.

Als een klant een bril kwam afhalen, was het steevast: “Vindt u het goed als Edwin de bril af past? Dat duurt wel wat langer, want hij moet het nog leren.” En dan begon mijn poging: het minutieus verleggen van de bocht – onder 45 graden! – in de veer (ook wel pootje genoemd) zodat deze precies tussen oorschelp en schedel liep. Vervolgens het kuiltje achter het oor meenemend, voor die extra ‘klik’. Het resultaat was een bril die perfect en comfortabel op het gezicht bleef zitten. Dit alles onder toeziend oog en vooral regelmatige commentaar van mijn leermeester.

Dankzij de gedrevenheid en vooral ook het geduld van Dhr. Zirkzee durf ik nu te zeggen dat ik een bril kan afstellen! Ik ben de vak-idioot die hij voor ogen had. Zijn passie en gedrevenheid zijn die van mij geworden.

(Mocht u dit ooit nog eens lezen, Dhr. Zirkzee: toen leek het er vaak niet op, maar nu ben ik u enorm dankbaar!)

Hoe het niet moet, zie je in het filmpje hier onder.

Het eerste wat op valt aan de bril in het filmpje is het ontbreken van een wapening in de veer (pootje). Dit betekend dat het montuur niet is gemaakt van acetaat, maar van het veel goedkopere spuit-plastic.

Spuit-plastic is spotgoedkoop te verwerken en laat zich inderdaad makkelijk verwarmen met een föhn. Het heeft echter niet de hoogwaardige eigenschappen die je van goed acetaat mag verwachten. (Een interessant en leerzaam artikel over de verschillende materialen voor een bril vind je hier)

Door er een haakse hoek in de veer te buigen, zal de bril zeker strakker achter het oor gaan zitten. Zo strak zelfs, dat de veer gerust in je oorschelp kan gaan snijden. Dan heb je een bril die niet meer af glijdt, maar wel pijn doet achter je oor. Ik zou dan liever mijn bril af en toe omhoog duwen, denk ik.

Als je écht wilt dat jouw bril goed is afgesteld, koop je deze bij een goede, gedreven opticien. Eentje die misschien wel net als ik tot huilens toe geleerd heeft hoe je een bril moet afstellen. Pas dan heb je een bril waar je heel veel plezier aan zult beleven!

Mocht je jouw bril helaas hebben gekocht bij een leverancier die niet zo goed is in het afstellen van brillen, dan mag je altijd bij You & EYE binnen komen lopen. Dan wil ik wel een weddenschap me je aan gaan: mits de pasvorm van jou bril goed is, kan ik deze perfect voor je afstellen. Als mij dat lukt, hoef je me er niet eens voor te betalen. In plaats daarvan mag je een donatie doen voor Villa Tica, het kindertehuis in Ecuador dat ik sponsor.

Kom eens kijken. Ik zie je graag.

Edwin