“Ik val bijna van de trap.”

trap aflopen met multifocaal

Iedereen die wel eens op een verjaardag is geweest, waar de gemiddelde leeftijd boven de 50 is, kent de verhalen: “Ik val bijna van de trap.” “Ik kan er maar niet aan wennen.” “Het is net alsof alles beweegt.”

Als je niet beter weet, zou je denken dat ze aan de meest heftige medicijnen zijn, of zo. Terwijl het maar gewoon gaat om de eerste bril met multifocale glazen. Een bril waar ze, gezien de klachten, maar niet aan kunnen wennen. Dat is jammer en dat hoeft niet! Er zijn namelijk vier factoren van belang om, zonder noemenswaardige problemen, te kunnen wennen aan een multifocale bril. Als deze vier factoren goed worden uitgevoerd, garandeer ik je dat je zult wennen aan een multifocale bril. Wat is van belang?

Oogmeting bij You & EYE
  • De oogmeting: uiteraard moet de sterkte van de glazen kloppen met wat er nodig is om de ogen als paar optimaal te laten zien.

  • De in-meting: als een glas de juiste sterkte heeft, maar niet goed is ingemeten – d.w.z. de exacte plek van de pupil bepalen ten opzichte van het montuur – zal men nooit goed door het glas kunnen kijken.

  • Het type multifocale glas. Een multifocaal glas is al decennia lang aan ontwikkeling onderhevig. Daardoor is het klassieke glas van 20 jaar geleden in het geheel niet te vergelijken met een modern glas. Heel kort door de bocht: een zwart-wit TV, of moderne HD televisie.

  • De uitleg, hoe het beste met een multifocaal glas te kijken. Het allerbeste multifocale glas zal nooit optimaal gebruikt worden – en dus nooit het optimale kijk-comfort bieden – als niet wordt uitgelegd hoe naar die fameuze traptreden of stoeprand gekeken moet worden.


Vandaag kwam een dame bij me binnen lopen. Al direct na mijn begroeting begon ze haar ‘verhaal’: “Ik zal maar eerlijk zeggen, ik heb deze bril van (niet relevant) en ik moet ‘m optillen als ik wil lezen. Dus dacht ik, ik ga maar eens naar een echte opticien, voor een goede bril!”

In eerste instantie dacht ik dat zij aangaf onder de bril door te willen kijken. Het gebeurt namelijk wel vaker dat mensen met een sterkte van ca. S. -3.00 de bril liever af doen om te lezen, omdat zij bijziend zijn. Door de bril af te zetten, creëren ze een veel groter beeldvlak, dan wanneer zij door de bruikbare zone van een multifocaal glas kijken. Deze dame had echter geen S. -3.00 maar een ‘plus sterkte’. Totaal onlogisch dus, om de bril af te zetten.

Het bleek echter dat ze helemaal onderin haar glas moest kijken om te kunnen lezen. Waarschijnlijker dan dat deze dame bijziend was, zou zijn dat de glazen gewoon te laag waren ingeslepen. Aan de hand van de laser graveringen in het glas heb ik de relevante inslijp-gegevens kunnen achterhalen. Dit bevestigde mijn vermoeden, dat de glazen inderdaad zo’n 4 millimeter te laag waren ingeslepen!

inmeten multifocale brillenglazen

Om er zeker van te zijn dat het inmeten van multifocale glazen perfect en tot op de tiende millimeter nauwkeurig gebeurt, maakt You & EYE gebruik van geavanceerde 3D meet-apparatuur en een computer programma. Gekoppeld aan een moderne slijp-automaat die op een tiende millimeter nauwkeurig kan worden ingesteld, zorgt dit er voor dat het glas altijd perfect en op de juiste positie ingeslepen wordt in het brilmontuur.

Helaas voor deze dame is dit bij haar bril niet gebeurd. Daardoor kwam ze naar “een echte opticien”, bereid om opnieuw geld uit te geven voor een bril. Alleen maar omdat minstens één van die eerder genoemde vier factoren niet goed was. Uiteraard heb ik hier niet handig gebruik van gemaakt, maar de dame verteld gewoon met haar klacht terug te gaan naar die andere opticien en uit te leggen wat haar klacht is. Een klacht die simpelweg op te lossen is, door gewoon twee nieuwe glazen te bestellen en op de goede hoogte in te slijpen. De dame bedankte mij vriendelijk, met de belofte om over twee jaar alsnog bij mij een nieuwe bril te komen kopen.

Overigens, om terug te komen op al die mensen die van de trap dreigen te vallen: ik durf wel te garanderen dat men zal wennen aan een multifocale bril. Mits die vier factoren alle vier goed zijn. En mocht je er toch niet aan kunnen wennen, ruil ik de glazen kosteloos om!