“Ik kan een aap leren meten… “

auto-refractometer

“Ik kan een aap leren een oogmeting te doen, als ik maar genoeg bananen heb. Maar weet die aap ook waar ‘ie mee bezig is?”

Met deze woorden begon de eerste uitleg die mijn leermeester mij gaf, over oogmetingen. Al zo’n twee jaar werkte ik als leerling opticien en ik kon niet wachten tot ik eindelijk voor het eerst een oogmeting mocht doen. Met mijn leermeester die natuurlijk over mijn schouder mee keek.

Twee jaar vakopleiding ging er vooraf aan die dag. Mijn leermeester had al maanden mijn ambitie rigoureus de kop in gedrukt: een oogmeting doen zonder gedegen kennis was immers het zelfde als een aap bananen voeren. Hoe lang hij nog over mijn schouder heeft meegekeken en hoe vaak hij mijn meting gecontroleerd heeft, voordat ik écht zelfstandig mijn metingen mocht doen, weet ik niet meer. Wat ik wél weet is dat ik dankzij Dhr. Zirkzee zijn strenge beleid een enorme liefde en vooral trots in mijn vak heb gekregen. Een oogmeting is niet iets wat je door een aap laat doen!

Vandaag zag ik voor het eerst een filmpje van een aanbieder van goedkope brillen, EyeLove. In het filmpje neemt René Froger plaats achter een ‘auto-refractometer’ en zegt de dame “dan zal ik gelijk even uw ogen opmeten….” Nee, dame! Zo’n auto-refractometer meet niet de ogen. Wat deze doet is het brekend stelsel van het oog doormeten en aan de hand daarvan bepalen wat de afwijking hiervan is. Theoretisch zou dit de brilsterkte kúnnen zijn, dat klopt. En, in alle eerlijkheid, de moderne aparaten zijn echt heel nauwkeurig hierin. Máár, er is een heel groot verschil tussen het meten van het brekend stelsel van één oog, en een ‘échte’ oogmeting waarbij ook wordt gekeken naar de samenwerking van beide ogen, om uiteindelijk comfortabel zien te bewerkstelligen. En dan heb ik het nog niet eens over de optometrische kant van een ‘oogmeting’. Om nog maar te zwijgen over het afpassen van de bril, waar ik al een eerder blog over schreef.

Dus, ik ben een beetje op mijn beroepsmatige ‘je-weet-wel’ getrapt. Ik ben, zoals ik al zei, een trots vakman en vooral vak-idioot. Maak gerust eens een afspraak voor een oogmeting. Ik laat je graag het verschil zien.

Overigens houd ik ook van bananen. Als tussendoortje, niet om er apen mee te voeren…

Voor de goede orde: het is niet mijn bedoeling om met bovenstaande woorden een medewerk(st)er van EyeLove te vergelijken met een aap. Ik ben er van overtuigd dat zij goed getraind zijn in het bedienen van een een auto-refractometer. Die medewerk(st)ers natuurlijk. 😉