Fixatie disparatie, wat is dat en hoe beïnvloedt het jouw kijken?

Header afbeelding fixatie disparatie

Gedurende de hele dag krijgen onze ogen nog al veel te zien. Dubbele beelden die door onze hersenen worden verwerkt tot één beeld.

In onze drang naar een zo goed mogelijk beeld, zijn we in staat om extreme inspanning te doen om tot dit resultaat te komen. Met alle klachten van dien. In een eerder blog lees je en zie je voorbeelden van hoe onze hersenen ons voor de gek kunnen houden.

In een ideale situatie kijken de ogen, als we naar de horizon staren, paralel aan elkaar. In beide ogen wordt dan een beeld waargenomen in het zelfde gebied van het netvlies. Deze dubbele beelden zijn door de hersenen eenvoudig te verwerken tot één stereoscopisch beeld.

Bij een groot gedeelte van ons staan de ogen echter niet geheel paralel, maar ten opzichte van elkaar een (klein) beetje naar buiten, naar binnen, omhoog of omlaag. Vaak is dit op het eerste gezicht niet eens zichtbaar. Noch hoeft dit direct tot klachten te leiden.

Naar mate we ouder worden stellen we steeds hogere eisen aan onze ogen. Denk bijvoorbeeld aan langdurig beeldscherm-werk, studie of zelfs gamen. Fixatie disparatie klachten kunnen dan ineens duidelijker worden. Een fixatie disparatie onderzoek kan dan uitkomst bieden.

YOU & EYE in Breda is gespecialiseerd in het opmeten en corrigeren van fixatie disparatie klachten. Dit gebeurt aan de hand van een uitgebreid onderzoek waarin vooral de samenwerking en balans tussen beide ogen en het hiermee samenhangende diepte zien word onderzocht.

Denk je dat je mogelijk fixatie disparatie klachten hebt? Aan de hand van een korte vragenlijst kan al een goed inzicht verkregen worden. Deze vragenlijst kan je hier downloaden. Vul deze rustig in. Indien je meer dan 20 punten scoort, is het aan te raden een afspraak te maken voor een FD-onderzoek.