Jouw hersenen houden je voor de gek!

Die zachte grijze massa daar boven in je hoofd, is eigenlijk iets heel bijzonders. Het zorgt er voor dat alles werkt zoals het zou moeten. En als iets niet bevalt, doet het net alsof het anders is.

Zeker visueel zijn je hersenen in staat om bijzondere dingen te doen. En je dus soms voor de gek te houden! Vooral bij brillenglazen in hogere sterktes, of multifocale glazen, kunnen nog al wat optische verschijnselen optreden, die door jouw hersenen moeten worden ‘weggepoetst’.

Daar kom ik zo op terug. Kijk eerst hieronder maar eens naar een paar afbeeldingen, om een indruk te krijgen tot wat jouw hersenen allemaal in staat zijn.

Optical Illusion
Zie jij deze afbeelding ook bewegen?
optical illusion tegelwand
Zie jij de horizontale lijnen ook schuin lopen?

Brillenglazen op sterkte vertekenen het beeld. Vooral als de sterkte hoger is. Eigenlijk is hier dan sprake van het omgekeerde van wat we hier boven zagen bij de lijnen tussen de zwarte en witte vierkanten.

Vertekening multifocaal glas
De tekst op deze afbeelding staat toch echt in een vloeiende rechte lijn. Door de sterkte van het glas lijkt dit echter niet zo te zijn.

Door de vertekening van het glas zien we een lijn, in meer of mindere mate, verbogen. Onze hersenen doen het echter voorkomen alsof we een rechte lijn zien. Dat is knap, maar eigenlijk niet altijd nodig.

In plaats van je hersenen deze inspanning te laten doen, zou je ook voor een beter ontwikkeld brillenglas kunnen kiezen. Des te verder een multifocaal glas is ontwikkeld, des te comfortabeler is het voor de gebruiker om door te kijken.

YOU & EYE is gespecialiseerd in het adviseren van ‘maatwerk’ of wel ‘individuele’ multifocale glazen. Deze bieden je het hoogst haalbare kijk-comfort, zonder van jouw hersenen de onnodige inspanningen te verwachten.

Meer over de verschillen in multifocale glazen vind je hier.

Mijn blog over de garantie dat iedereen kan wennen aan een bril met multifocale glazen vind je hier.